SCURTĂ ISTORIE A DESCOPERIRII ULEIURILOR ESENȚIALE – CUM SE PREPARAU ELE ÎN TRECUT?

Scurtă istorie a descoperirii uleiurilor esențiale – cum se preparau ele  în trecut?

Natura ne pune la dispoziție, de milioane de ani, o mulțime de lucruri folositoare, arătând astfel capacitatea sa de a fi o vindecătoare uimitoare. Fiecare plantă, fiecare element din mediul înconjurător prezintă, pentru cunoscători, o comoară  pusă în slujba binelui.

În ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre anumite produse extrase din plante, cu efecte miraculoase, denumite uleiuri esențiale. Puțini știu că istoria acestor miraculoase esențe provine din cele mai vechi timpuri.

uleiui esentiale

În vechiul Egipt, aromaterapia era foarte bine dezvoltată. Cercetările au arătat faptul că în Egiptul antic s-a folosit foarte mult uleiul din scorțișoară, mir, cedru, nucșoară, chiar și usturoi. Plantele erau folosite nu doar pentru scopuri medicinale ci și pentru cele spirituale, cosmetice sau aromatice. Egiptenii își îmbălsămau trupurile cu aceste produse, bărbații fiind la fel de preocupați ca și femeile de menținerea unui corp frumos și bine mirositor.

Grecii antici au preluat aromaterapia de la egipteni. În  Grecia antică s-au folosit foarte mult cunoștințele despre beneficiile uleiurilor aromatice, pe care le-au preluat de la egipteni. Vechii greci considerau că efectele miraculoase pe care le au extractele din plante sunt niște daruri venite de la zei pentru a arăta bunăvoință față de muritori.

Imperiul roman s-a folosit de toate cunoștințele egiptene și grecești. Romanii au fost foarte interesați de puterile vindecătoare pe care le aveau uleiurile în tratarea diverselor afecțiuni și în perioada lor s-a scris chiar o carte cu descrierea proprietăților vindecătoare pe care le aveau aproape 800 de plante, fiind de un real folos tuturor celor interesați.

Cea mai veche și cunoscută metodă de obținere a uleiurilor esențiale este distilarea.  Din cele mai vechi date care se cunosc despre evoluția aromaterapiei, cea mai folosită metodă de obținere a uleiului a fost distilarea. Aceasta a fost îmbunătățită treptat și a condus la descoperirea industriei farmaceutice, în secolul 13. Atunci au început să fie folosite foarte des în farmacii diverse tipuri de uleiuri esențiale. În secolul 15 a fost descoperit termenul de esență iar uleiurile vindecătoare au început să fie din ce în ce mai folosite și s-au făcut  noi descoperiri în acest domeniu.

Presarea a fost încă o metodă folosită cu succes în obținerea uleiurilor esențiale.

Presarea a fost folosită mai ales pentru obținerea uleiurilor din cojile diferitelor fructe precum și a diverselor categorii de semințe. S-a folosit cu succes în timpurile vechi și încă se mai practică atunci când  se dorește un produs de calitate obținut din semințe.

ulei organic

Extracția cu solvenți, printre care se numără alcoolul, benzina, grăsimile, este o practică modernă. În zilele noastre, industria cosmetică profită cel mai mult de existența si beneficiile uleiurilor esențiale. Metodele moderne de preparare a acestor produse miraculoase permit o înflorire uriașă a industriei farmaceutice și cosmetice. Acum tot mai mulți oameni sunt pasionați de proprietățile uimitoare ale uleiurilor esențiale, obișnuind să cumpere sau să le ofere cadouri celor dragi. Însă, ceea ce se știe din vremurile vechi, este faptul că un ulei esențial bun este obținut din foarte multe plante și este foarte scump.

Puterea vindecătoare a  plantelor, fructelor și semințelor este uimitoare. Tot ce trebuie să facem este să ne bucurăm de ceea ce natura ne oferă și să folosim cu bunătate și simț de răspundere.

Suport clienti 10:00 - 16:00

+40746250830 info@aromaworld.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!