Cicatricile provocate de acnee, ciupituri de ţânţari şi micile răni accidentale pot da bătăi de cap şi pot fi supărătoare dacă nu sunt luate rapid măsuri adecvate. Cremele, loţiunile şi uleiurile de plante bogate în vitamina E, vitaminele A şi C fac minuni asupra ţesuturilor dermei, favorizând vindecarea. Chiar şi semnele inestetice provocare de fluctuaţiile de greutate pot fi estompate cu ajutorul leacurilor naturale.
Dacă cremele şi loţiunile vin cu încărcătura bogată ce nu poate fi absorbită rapid de celulele dermei, altfel stau lucrurile când sunt folosite uleiuri esenţiale, care sunt uşor asimilate de ţesuturile epidermei. În plus aceste esenţe aromate sunt bogate în compuşi cu proprietăţi astringente, cicatrizante, regeneratoare şi emoliente. Iată 5 uleiuri de plante care fac minuni pentru piele, ce pot fi folosite în siguranţă chiar şi de cele mai sensibile persoane.
1. Ulei esenţial de levănțică
Uleiul de lavandă este recunoscut pentru virtuţile pe care le are, este utilizat pentru tratarea problemelor pielii şi pentru a remedia stările de anxietate, oboseala şi surmenaj. Cu câteva picături de ulei esenţial obţinut din florile parfumate ale acestei plante pielea devine mai fină, mai catifelată, mai plăcută la atingere.
Calităţile aromatice ale lavandei au fost descoperite în urmă cu sute de ani şi continuă să fie apreciate în întreaga lume. Proprietăţile terapeutice ale uleiului de lavandă nu se rezumă la regenerare celulare şi reparator cutanat. Fiecare picătură având şi proprietăţi antiseptice, antispastice, sedative, calmante şi emoliente. Uleiul esenţial de lavandă este folosit în tratarea rănilor provocate de tăieturi, arsuri solare, eczeme, urticarii, acnee, prosazis, însă este utilizat în realizarea masajelor de relaxare musculară şi detensionare nervoasă.
2. Ulei esenţial de galbenele
Gălbenelele sunt printre cele mai eficiente plante în tratarea pielii şi a mucoaselor, sunt bogate în vitaminele C şi E, compuşi saponinei, uleiuri eterice şi substanţe amare. Preparatele esenţiale obţinute din aceste flori au proprietăţi antiseptice, regeneratoare, cicatrizante şi antiinflamatoare puternice.
Masajul cu ulei de galbenele tratează eczemele, arsurile, inclusiv pe cele solare şi favorizează vindecarea urmelor lăsate de acnee, psoriazis şi pe cele lăsate de bolile copilăriei.
3. Ulei esenţial de arbore de ceai
Uleiul obţinut prin presarea frunzelor de arbore de ceai australian este un preparat cu proprietăţi antiseptice, antifungice şi antimicrobiene foarte puternic. Bogat în compuşi antiinflamatori, stimulatori, minerale şi vitamine favorizează regenerarea celulară şi îmbunătăţeşte considerabil aspectul pielii şi a tegumentelor. Poate fi folosit în bai aromatice, pentru masaj în vederea remedierii aspectului pielii, ca adjuvant în tratarea ciupercii piciorului sau ca remediu pentru tratarea acneei supra infectate.
Cu ajutorul masajului cu ulei esenţial de arbore de ceai sunt tratate inflamaţiile cutanate pricinuite de ciupituri de insecte, julituri sau zgârieturi accidentale.
4. Uleiul esenţial de iasomie
Uleiul de iasomie este cunoscut mai mult pentru proprietăţile antidepresive, afrodisiace şi antispastice, însă acesta este şi un cicatrizant şi stimulator puternic. Florile de iasomie cunoscute pentru mireasma îmbătătoare şi aspectul delicat au mai mult de oferit decât frumuseţe. Bogate în compuşi chimici cu acţiune cicatrizantă şi tonifianta, favorizează vindecarea rapidă a ţesuturilor epidermei.
Fiecare picătură de ulei esenţial de iasomie parfumat oferă elasticitate dermei şi favorizează îndepărtarea urmelor lăsate de furunculi, răni şi acnee.
5.Uleiul de ricin
Proprietăţile ricinului sunt cunoscute foarte bine celor care au probleme de tranzit, însă efectele benefice ale acestei plante nu se opresc aici. În afară de efectele regeneratoare, uleiul esenţial de ricin oferă un plus de elasticitate. În medicină tradiţională picaturile pure extrase din această plantă erau folosite pentru estomparea ridurilor şi a vergeturilor apărute la femeile însărcinate din pricina lipsei de elasticitate a pielii şi a fluctuaţiilor de greutate.
Studiile realizate de cercetătorii au demonstrat că preparatul favorizează creşterea producţiei de colagen, deci îmbunătăţeşte aspectul pielii. Tratamentele cu ulei esenţial de ricin pot fi folosite pentru a ameliora aspectul pielii arse de soare.