In conformitate cu Regulamentul UE 2016/679, pentru a utiliza acest site in continuare, te rugam sa iti dai acordul privind folosirea cookie-urilor si prelucrarea datelor personale colectate prin formular si email.

De Acord Ce inseamna cookie si cum le folosim
Cum prelucram datele personale colectate prin formular si email

Blog AromaWorld

Despre terapia cu plante, tincturi, rășini și uleiuri naturale. Produse cbd - modul de utilizare și proprietăți terapeutice. Aromaterapie - informații.

 • Țigările electronice și riscurile de sănătate pe care le presupun

  În ultimii ani țigările electronice sunt un fenomen care ia din ce în ce mai multă amploare. Numărul fumătorilor care trec de la țigări obișnuite la e-cigarettes este în continuă creștere.

  Continuă să citești
 • Kombucha- 5 beneficii demonstrate ale acestei băuturi

  Una dintre cele mai interesante băuturi cu beneficii incredibile este ceaiul Kombucha, care de fapt este o colonie de 12 specii de microorganisme, acestea convieţuind în simbioză şi formează un sistem extrem de complex şi bine organizat.

  Continuă să citești
 • Scurtă istorie a descoperirii uleiurilor esențiale – cum se preparau ele în trecut?

  Natura ne pune la dispoziție, de milioane de ani, o mulțime de lucruri folositoare, arătând astfel capacitatea sa de a fi o vindecătoare uimitoare. Fiecare plantă, fiecare element din mediul înconjurător prezintă, pentru cunoscători, o comoară  pusă în slujba binelui.

  În ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre anumite produse extrase din plante, cu efecte miraculoase, denumite uleiuri esențiale. Puțini știu că istoria acestor miraculoase esențe provine din cele mai vechi timpuri.

  uleiui esentiale

  În vechiul Egipt, aromaterapia era foarte bine dezvoltată. Cercetările au arătat faptul că în Egiptul antic s-a folosit foarte mult uleiul din scorțișoară, mir, cedru, nucșoară, chiar și usturoi. Plantele erau folosite nu doar pentru scopuri medicinale ci și pentru cele spirituale, cosmetice sau aromatice. Egiptenii își îmbălsămau trupurile cu aceste produse, bărbații fiind la fel de preocupați ca și femeile de menținerea unui corp frumos și bine mirositor.

  Grecii antici au preluat aromaterapia de la egipteni. În  Grecia antică s-au folosit foarte mult cunoștințele despre beneficiile uleiurilor aromatice, pe care le-au preluat de la egipteni. Vechii greci considerau că efectele miraculoase pe care le au extractele din plante sunt niște daruri venite de la zei pentru a arăta bunăvoință față de muritori.

  Imperiul roman s-a folosit de toate cunoștințele egiptene și grecești. Romanii au fost foarte interesați de puterile vindecătoare pe care le aveau uleiurile în tratarea diverselor afecțiuni și în perioada lor s-a scris chiar o carte cu descrierea proprietăților vindecătoare pe care le aveau aproape 800 de plante, fiind de un real folos tuturor celor interesați.

  Cea mai veche și cunoscută metodă de obținere a uleiurilor esențiale este distilarea.  Din cele mai vechi date care se cunosc despre evoluția aromaterapiei, cea mai folosită metodă de obținere a uleiului a fost distilarea. Aceasta a fost îmbunătățită treptat și a condus la descoperirea industriei farmaceutice, în secolul 13. Atunci au început să fie folosite foarte des în farmacii diverse tipuri de uleiuri esențiale. În secolul 15 a fost descoperit termenul de esență iar uleiurile vindecătoare au început să fie din ce în ce mai folosite și s-au făcut  noi descoperiri în acest domeniu.

  Presarea a fost încă o metodă folosită cu succes în obținerea uleiurilor esențiale.

  Presarea a fost folosită mai ales pentru obținerea uleiurilor din cojile diferitelor fructe precum și a diverselor categorii de semințe. S-a folosit cu succes în timpurile vechi și încă se mai practică atunci când  se dorește un produs de calitate obținut din semințe.

  ulei organic

  Extracția cu solvenți, printre care se numără alcoolul, benzina, grăsimile, este o practică modernă. În zilele noastre, industria cosmetică profită cel mai mult de existența si beneficiile uleiurilor esențiale. Metodele moderne de preparare a acestor produse miraculoase permit o înflorire uriașă a industriei farmaceutice și cosmetice. Acum tot mai mulți oameni sunt pasionați de proprietățile uimitoare ale uleiurilor esențiale, obișnuind să cumpere sau să le ofere cadouri celor dragi. Însă, ceea ce se știe din vremurile vechi, este faptul că un ulei esențial bun este obținut din foarte multe plante și este foarte scump.

  Puterea vindecătoare a  plantelor, fructelor și semințelor este uimitoare. Tot ce trebuie să facem este să ne bucurăm de ceea ce natura ne oferă și să folosim cu bunătate și simț de răspundere.

 • Ce activități provoacă stres zilnic

  Încă din cele mai vechi timpuri, stresul a fost prezent în viața oamenilor. Azi condițiile de viață sunt mult mai confortabile, în schimb presiunea socială este extrem de puternică. Obținerea performanțelor, obligația de a reuși la fel de bine în familie ca și la locul de muncă, ritmul alert de viață, izolarea, excesul de informații, toate duc la diferite forme de stres.

  Ce este totuși stresul? Care sunt cauzele și consecințele lui? Cum să-i faci față? Iată doar câteva întrebări care îl preocupă pe fiecare al doilea om. Drept răspuns, specialiștii în domeniul psihologiei și sociologiei au venit cu o definiție simplă, dar accesibilă pentru toate persoanele, indiferent de statut. Așadar, stresul este o reacție normală a organismului la anumite evenimente sau presiuni exterioare, care acționează în vederea dereglarii echilibrului psihofiziologic al corpului uman. 

  Specialiștii clasifică sursele potențiale de stres în 4 clase principale:

  • evenimente din viață,
  • mediul înconjurător,
  • relațiile cu alte persoane,
  • gândurile și percepțiile noastre.

  În acest articol sunt elucidate 5 surse de stres cotidian, care reprezintă unele dintre cele mai mari probleme ale societății de azi.

  Alimentația dezechilibrată

  Bineînțeles, alimentația constituie un generator de energie și vitalitate pentru funcționarea adecvată a tuturor organelor corpului uman. Regimul alimentar rațional este o luptă anti-stres înarmată cu un cuțit și o furculiță. Unele carențe în alimentația zilnică ne determină să fim mult mai sensibili la stres și chiar ne cauzează momente de panică sau depresie.

  Cu o alimentație anti-stres adaptată la starea de sănătate a corpului, puteți să vă readuceți tonusul și bunăstarea fizică și mentală. În timp ce medicii nutriționiști recomandă consumul alimentelor bogate în magneziu, triptofan, acizi grași și vitamine, adepții medicinei tradiționale ne recomandă să recurgem la metodele naturiste de combatere a stresului. Cele mai efective remedii naturale le găsiți chiar în propria locuință, pe raftul cu ceaiuri, de multe ori ignorat. În perioadele de suprasolicitare intelectuală și psihologică se recomandă administrarea ceaiului natural din flori uscate de lavandă, valeriană, mușețel și tei, precum și frunze proaspete sau uscate de busuioc. Important e să cunoașteți că majoritatea plantelor cu efect calmant sunt adevărate medicamente și doza acestora pentru infuzie se stabilește în funcție de intensitatea stresului sau starea de sănătate a persoanei. Așadar, înainte de a recurge la medicamente, încercați să urmați un regim alimentar echilibrat.

  Excesul de informație în mediul online

  news-gadjets

  Cu această problemă se confruntă practic toate categoriile de vârstă, întrucât internetul a devenit deja indispensabil pentru a-ți trăi viață din plin. Cea mai vulnerabilă la stresul cauzat de excesul de informație în mediul online este generația tânără, care-și creează propriul univers virtual pe rețelele de socializare. Unele studii recente demonstrează că timpul petrecut excesiv în mediul online favorizează intensificarea unor sentimente precum singurătatea, invidia, neîncrederea în sine sau pesimismul. Pentru persoanele care petrec mai mult de 6 ore pe zi în mediul online, orice contact cu societatea va fi o sursă importantă de stres.

  Pentru a evita și a trata dependența de social media, specialiștii propun dezvăluirea potențialului conversațional real în cadrul evenimentelor organizate, plimbările în aer liber care favorizează oxigenarea creierului, practicarea hobby-urilor offline și lectura.

  Ascultarea știrilor

  Este una din activitățile care, prin caracterul lor senzațional, vă poate provoca stres zilnic. Concentrându-se îndeosebi asupra evenimentelor negative, știrile au un caracter hiperbolic și trezesc sentimente de grijă, neliniște, iritare și descurajare. Uneori, fără să vă dați seama, ați trăit momente stresante, cauzate de noutăți bazate pe informații neveridice sau cu caracter provocator. Într-adevăr, astăzi, când spectrul de informații este atât de larg, cititorul devine debusolat și neprotejat. Iată de ce în mediul informativ oamenii sunt foarte ușor manipulați și agresați. Pentru a fi în siguranță, fiți selectivi și obiectivi în alegerea surselor informative. Nu permiteți acestor informații să vă afecteze. Asigurați-vă că știrile pe care le ascultați sau le citiți nu urmăresc interesele unor lideri de opinie și nu creează haos în societate.

  Presiunea la locul de muncă

  Aceasta a devenit una dintre cele mai importante surse de stres. Unii exprimă o anumită inadaptabilitate la locul de muncă, alții au responsabilități majore și un volum de muncă ce le depășesc capacitățile fizice și intelectuale. Astfel, jobul devine o adevărată fabrică de stres din cauza dezechilibrului dintre sarcinile puse în față angajatului și resursele de care el dispune pentru a răspunde corespunzător. De asemenea, atunci când unele persoane sunt izolate de colectivul de muncă și are contradicții severe cu managementul de top, situațiile stresante nu întârzie să apară. Aproape 50 % din angajații din Europa consideră că stresul este omniprezent la locul de muncă și reprezintă cauza a aproape jumătate din totalul zilelor de lucru pierdute.

  Privit la nivel organizațional, lupta cu presiunea la locul de muncă constituie nu doar o datorie morală și o investiție de succes pentru angajatori, dar și o obligație juridică europeană. Cu toate acestea, cunoscând mai bine problemele care pot surveni, și angajații trebuie să se implice în crearea unei atmosfere favorabile de muncă. Așadar, un feedback eficient în cadrul instituției va asigura o imunitate la situațiile de stres profesional.

  Hiperactivitatea și hipoactivitatea

  hiperactivitatete

  Aceste fenomene sunt neglijate de majoritatea persoanelor care nu conștientizează că lipsa sau excesul efortului fizic cauzează stări stresante și depresive pentru corpul uman. Cu siguranță, exercițiile fizice sunt indispensabile pentru sănătatea fizică și psihologică, însă excesul acestora conduce la intensificarea ritmului cardiac, apariția traumelor musculo-scheletice și, prin urmare, apariția stresului cardiovascular. În goana după o ținută sportivă de invidiat, unii încalcă termenul recomandat de medici de o ora pe zi pentru practicarea sportului.

  În cazul hipoactivitatii lucrurile stau un pic altfel. Din cauza unui job sedentar sau a unor probleme motorii de sănătate, unele persoane nu reușesc să-și realizeze necesarul zilnic de mișcare. Astfel, organele nu funcționează adecvat și creierul nu se alimentează suficient cu oxigen, iar productivitatea muncii va scădea cu fiecare oră petrecută în aceeași poziție.

  Hiperactivitatea și hipoactivitatea au devenit boli profesionale contemporane și pentru a le transforma în mituri, nu ne rămâne decât să luptăm cu ele. Pentru a suplini insuficiența de mișcare, începeți ziua cu o înviorare musculară și acordați plimbărilor în aer liber minim o ora pe zi. La pauza de masă nu ezitați să serviți o ceașcă de ceai natural pe bază de plante pentru a recăpăta tonusul mental și fizic.

  Reducerea stresului din cauza suprasolicitărilor fizice constă în proceduri de relaxare fiziologică și psihologică, bazate pe terapii cu uleiuri parfumate. Aromaterapiile însoțite de exerciții de respirație profundă și meditație constituie butonul de restart al organismului. De asemenea, masajul corpului condiționează degajarea tensiunii musculare și energiei negative acumulate pe tot parcursul zilei.

  Așadar, cele relatate anterior evidențiază faptul că stresul este boala secolului. El este cauza problemelor de spate, migrenelor, insomniilor, surmenajelor și a eșecurilor din viață noastră.

  Deci, începeți ziua cu un zâmbet, cu o idee pozitivă și veți putea controla mult mai bine stresul cotidian.

  Sursa: inimafericita.ro

 • Energizante naturale și eficiente - cum poți înlocui cafeaua?

  Cafeaua de dimineaţă este pentru unii singura metodă de a începe ziua într-un mod plăcut, pentru alţii o sursă de energie, însă oricât de benefice sunt efectele consumului de cafea, în multe situaţii excesul poate lăsa urme mai puţin plăcute asupra organismului.

  Continuă să citești
 • 5 Uleiuri esențiale care ajută la tratarea cicatricilor și rănilor

  Cicatricile provocate de acnee, ciupituri de ţânţari şi micile răni accidentale pot da bătăi de cap şi pot fi supărătoare dacă nu sunt luate rapid măsuri adecvate. Cremele, loţiunile şi uleiurile de plante bogate în vitamina E, vitaminele A şi C fac minuni asupra ţesuturilor dermei, favorizând vindecarea. Chiar şi semnele inestetice provocare de fluctuaţiile de greutate pot fi estompate cu ajutorul leacurilor naturale.

  Continuă să citești
 • 3 metode naturale eficiente pentru a renunța la fumat

  Dependenţa de nicotină este o boală care afectează aproximativ 40% din populaţie, însă tot mai mulţi oameni conştientizează riscurile la care se expun din pricina fumatului.Dacă în trecut adicția era considerată o boală pe viaţă, statisticile actuale arată că tot mai mulţi fumători caută metode de a renunţa la această dependenţă care afectează negativ starea de sănătate şi modul viaţă.

  Continuă să citești
 • De ce să ții cont atunci când alegi uleiuri aromaterapeutice?

  Aromaterapia este o metodă eficientă de a trata trupul şi spiritul folosindu-te de efectele benefice ale compuşilor chimici extraşi în general din plante medicinale, însă aceasta este şi o artă care te ajută să înţelegi cum funcţionează organismul.

  Continuă să citești
 • Ceai sau cafea?

  De-a lungul timpului, cele două băuturi au fost mai mereu pe poziție de rivalitate în ceea ce ține de influența lor asupra sănătății. S-au adus și de-o parte, și de alta, argumente solide, uneori chiar au fost demonstrate calitățile curative ale amândorura, prin studii și experimente științifice.

  Continuă să citești
 • Aromaterapia și tratarea depresiei. Recomandările doctorilor

  Anxietatea şi depresia sunt cei mai mari inamici ai omului modern, care de multe ori păşeşte într-un cerc vicios ce macină încet şi sigur starea de sănătate, de confort, încrederea şi fericirea. Conform specialiştilor depresia este factorul care declanşează boli mai grave precum diabet zaharat, insuficiență cardiacă sau insuficienţă hepatică.

  Continuă să citești

1-10 of 58

Page:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
Inregistreaza-ti adresa de e-mail si primesti 10 de lei cadou.