
Majoritatea dintre noi au auzit de aromaterapie, un domeniu al medicinei care se bazează pe tratarea a sute de afecțiuni prin utilizarea uleiurilor și extractelor din plante aromatice. Dintre cele mai cunoscute și mai apreciate uleiuri esențiale, am selectat un Top 7 care, după părerea noastră, ar trebui să se regăsească în fiece casă.
1. Menta
Uleiul de mentă previne răcelile şi gripa, este folosit cu succes în diverse inhalaţii şi băi faciale pentru a curăţa tenul acneic. Are proprietăţi analgezice, antiseptice, antispasmodice, digestive, tonic nervos. Din punct de vedere psihologic ajută la sporirea atenţiei.
2. Lămâia
Este folosit pentru a împiedica răspândirea infecţiilor, are rezultate foarte bune în masajele anticelulitice. Uleiul de lămâie este inviorător şi stimulator, limpezeşte mintea şi deschide inima. Are proprietăţi antiseptice, antireumatice, astringente, diuretice.
3. Lavanda
Uleiul dat este cel mai des utilizat şi mai cunoscut ulei esenţial şi considerat de mulţi aromaterapeuţi un panaceu universal. Are proprietăţi analgezice, antidepresive, antiseptice, antivirale, tonic general. Dă rezultate impresionante în combatera durerilor de cap şi în tratarea arsurilor.
4. Rozmarinul
Împrospătează şi fortifică, fiind deosebit de util în întărirea memoriei, este un tonic excelent pentru pielea capului prevenind apariţia mătreţii şi ajutând la creşterea părului. Are proprietăţi analgezice, antiseptice, carminative, digestive, stimulente, tonic general. Totodată, în tradiţiile orientale este considerat un simbol al prieteniei şi al iubirii.
5. Muşeţelul roman
S-au obţinut rezultate remarcabile în tratarea problemelor ce țin de sindromul premenstrual, facilitează relaxarea, combate insomnia şi stresul, reduce tensiunile musculare. Are proprieţăţi antiseptice, antispasmodice, febrifuge, sedative.
6. Uleiul esențial de iasomie
Uleiul esențial de iasomie cu miros dulce se extrage din Jasminum grandiflorum, o floare care își are originile în China. Uleiul esențial de iasomie este destul de scump, însă are proprietăți importante, ajutând la vindecarea a multor probleme de sănătate de la depresie până la durerile determinate de nașterea naturală. Este cunoscut și apreciat mai ales pentru proprietățile sale relaxante.
7. Arborele de ceai
Este foarte eficient împotriva bacteriilor, ciupercilor; previne apariţia răcelilor şi a gripei. Are proprietăţi antiseptice, antivirale, bactericide, ciactrizante, fungicide, stimulante. Este cunoscut de asemenea pentru stimularea sistemului imunitar și în lupta împotriva infecțiilor.
Ca o normă generală, uleiurile aromatice pure, diferite de cele care se folosesc în industria parfumurilor, sunt niște substanțe foarte concentrate, mai puternice chiar decât planta din care sunt obținute. Ele pot fi remedii puternice și blânde în același timp și pot fi folosite de adulți, copii și unele animale de companie, pentru restabilirea homeostaziei, pentru a echilibrarea fondului emoțional, celui fizic și cognitiv și chiar pentru a ajuta la conștientizare spirituală.
O problemă serioasă în ceea ce privește puritatea unui ulei esențial este faptul că producătorii au dreptul să indice pe etichetă „ulei esențial pur” chiar dacă acesta este diluat sau nu se ține cont de metoda de extracție folosită. De aceea este foarte importantă autenticitatea sursei de obținere a acestor produse miraculoase.