Aromele sunt nenumărate și pot fi definite diferit. Cel mai adesea „aromele” sunt asociate condimentelor datorită mirosului puternic al acestora. Aroma se referă cu preponderență la mirosul plăcut al alimentelor, dar și la gust. Așadar în categoria aromelor mai putem încadra și ceaiurile sau diferitele plante medicinale.
Deși poate în cultura europeană utilizarea aromelor pentru a aduce beneficii sănătății, nu este tocmai o obișnuință, țările asiatice își canalizează întreaga cultură și credință în „mâinile” plantelor și aromelor. Să nu uităm speranța de viață foarte ridicată a asiaticilor. Integrarea aromelor și plantelor benefice organismului în viața de zi cu zi este unul dintre secretele lor. Adesea îi vei vedea bând ceai, în timp ce sunt înconjurați de lumânări și bețișoare parfumate. Acest lucru pentru ei nu reprezintă doar un ritual de relaxare, ci un ritual de îngrijire a sănătății înseși.
Condimentele
Condimentele cu arome puternice precum scorțisoara, anasonul, curry, curcumă și multe altele ajută la o mai bună digestie. Totodată, mâncarea picantă în zilele de vară ajută la eliminarea toxinelor din corp, prin transpirație.
Deși benefice pentru digestie, condimentele puternice nu sunt indicate persoanelor cu probleme digestive, întrucât pot avea efect invers.
Ceaiurile
Plantele pentru ceai miros extraordinar atât uscate, cât și fierte. Plantele de tei și mușețel au un miros delicat și calmat, de exemplu. Un ceai poate mai puțin cunoscut pentru noi, este ceaiul de levănțică, care are proprietăți calmante și o aromă deosebită.
Ceaiurile, consumate cu măsură și eventual la recomandarea unui specialist, pot fi de real ajutor în cazul problemelor digestive (mentă și mușețel), a inflamațiilor sau a problemelor respiratorii. Simpla inhalare a aurului ceaiului aburind de mentă, de exemplu, ajută la desfundarea căilor nazale.
Plantele medicinale
Plantele medicinale vin în forme diferite. Fie pot fi fierbe, pentru obținerea de ceaiuri, fie pentru inhalări sau doar soluții lichide menite să trateze anumite afecțiuni. Totodată acestea pot veni și sub formă de unguente sau diferite creme.
Crema de gălbenele este probabil nelipsită din casa oricărui român. Substanțele obținute din aceste plante au numeroase efecte (efect cicatrizant pentru piele, ajută la digestie, reduce inflamațiile). Alte plante ce aduc beneficii organismului sunt coada calului, coada șoricelului, brusturele, păpădia sau fenicului.
Deși beneficiul adus organismului este cel mai vizibil în momentul în care aceste arome sunt introduse în alimentație, se poate beneficia și altfel de pe urma lor, în cazul intoleranțelor alimentare. Totodată, acestea nu trebuie consumate iresponsabil și abuziv; apelați la sfatul unui specialist în domeniu, pentru a beneficia de reale rezultate și beneficii.
Efectul mirosurilor puternice și plăcute are efecte surprinzătoare asupra stării noastre de spirit și a sănătății fizice și psihice. În cazul în care consumul alimentar nu este posibil, se pot face infuzii ale acestor arome și plante. Aceste pot veni adesea sub forma de lumânări sau bețișoare parfumate, dar se pot prepara și infuzii acasă.
Aroma terapia este o tehnică foarte cunoscută și apreciată în țările din Orient. Aceste culturi au păstrat vechile tradiții de utilizare a aromelor în beneficiul sănătății și le apreciază nespus de mult, întrucât văd rezultatele acestui tip de terapie.