În dependență de zona geografică, cultura de a consuma ceai diferă considerabil. Ea constă nu doar în modul de preparare a băuturii, dar și circumstanțele în care ea se servește. Chiar și pe același continent, Asia spre exemplu, tradițiile consumului de ceai capătă o interpretare diferită.
Ceaiul în China
Se consideră că chinezii au fost primii care au pregătit băutura fierbinte chiar din frunze de ceai, ci nu din alte plante. Servirea ceaiului a devenit parte componentă a oricărei ceremonii, fiind asociată cu o artă nobilă și grațioasă. Încă din cele mai vechi timpuri, chinezii manifestă o slăbiciune psihologică față de ceaiul verde, negru, wulong și parfumat. Ele sunt adorabile nu doar calde, dar și reci.
Ceaiul în Japonia
În viața Japonezilor, ceaiul s-a integrat perfect în viața zilnică. El este apreciat atât pentru virtuțile sale asupra sănătății, dar și pentru că constituie o modalitate eficientă de socializare. Așadar, întâlnirile cu familia, primirea unor oaspeți sau un eveniment important implică, în mod neapărat, servirea ceaiului asociat cu bucate tradiționale: sushi, sashimi, tempura. De o popularitate deosebită în alimentația japoneză se bucură ceaiul de orz, ceaiul de hrişcă şi ceaiul de flori de hortensie.
Ceaiul în Thailanda
Consumul de ceai în Thailanda este specific și diferit de alte țări din Asia. Ceaiul thailandez este cunoscut în toată lumea sub denumirea de “ceai rece thailandez” și nu conține decât ceai negru, anason și condimente. În dependență de preferințele consumatorului, ceaiul se îndulcește fie cu sirop de zahăr, fie cu lapte condensat. Ceaiul thailandez este apreciat îndeosebi pentru efectul său răcoritor, energizant și nutritiv.
Ceaiul în India
În India, consumul de ceai se aseamănă mult cu cel european. Indienii preferă ceai negru cu suplimente (scorțișoară, ghimbir, cardamom, piper negru), consumându-l atât la micul dejun, cât și la cină. Ceea ce este important în cultura consumului de ceai pentru indieni este tăria, parfumul și savoarea băuturii. Ei o asociază frecvent cu terapii aromatice cu bețișoare Agarbatti, care le oferă o relaxare profundă în timpul meditației. Dacă veți călători în India, veți întâlni, cu siguranță, stand-uri la marginea drumului, care vă vor invita la o ceașcă de ceai.
Nu trebuie să uităm că Ceaiul este “sănătatea de fiecare zi”. El ne oferă o imunitate puternică și un înalt potențial în lupta cu epidemiile și bolile cronice. Practic pentru fiecare afecțiune a corpului există câte o infuzie recomandată. Dacă nu sunteți adeptul ceaiului din comerț, creați-vă propria formula de ceai din plantele care se potrivesc cel mai bine pentru organismul Dumneavoastră.
Să luăm aminte că ceaiul nu doar vindecă, dar și ne unește . Atât la nivel psihologic, cât și fiziologic, el este “ceașca noastră de sănătate”.