Uleiurile esențiale bio sunt obținute din diferite plante, fie prin presare fie prin distilare, în funcție de planta din care sunt extrase. Datorită procesului de extragere, aceste uleiuri sunt foarte concentrate, motiv pentru care se folosesc în cantități foarte mici, adesea diluate în uleiuri de bază.
Beneficiile pe care uleiurile esențiale le au asupra sănătății sunt numeroase. Este important de știut că varietatea acestor uleiuri este foarte mare, astfel, și beneficiile sunt multiple și variază în funcție de tipul de plantă din care sunt extrase. Iată doar câteva dintre acestea.
AJUTĂ LA RELAXAREA MUȘCHILOR ȘI A SPASMELOR MUSCULARE
Infuzia în apa caldă poate ajuta mușchii stresați să se relaxeze. De asemenea, uleiul de levănțică are și efecte benefice asupra calmării spasmelor musculare.
AJUTĂ LA ÎMBUNĂTĂȚIREA DANTURII
Uleiul esențial de portocală, în combinație cu bicarbonatul de sodiu ajută la albirea dinților. Stomatologii îl recomandă atât pentru albirea lucrărilor dentare cât și a dinților naturali.
EFECT ANTISEPTIC
Uleiurile esențiale pot fi folosite cu succes pentru a curăța diferite suprafețe din casă. Acestea au efecte antiseptice, așadar nu numai lasă o mireasmă plăcută în urmă, dar te feresc și de microbi.
POT AJUTA PERSOANELE CE SUFERĂ DE BOLI CRONICE
Uleiul de scorțișoară, de exemplu, are efect pozitiv asupra receptorilor de insulină. Cu alte cuvinte, reduce cantitatea de insulină din sânge, lucru foarte important pentru persoanele ce suferă de diabet.
AJUTĂ LA AMELIORAREA PROBLEMELOR DERMATOLOGICE
Uleiul de arbore de ceai are efect benefic asupra tenului acneic. Uleiul de mușețel, diluat în apă călduță are proprietăți calmante pentru scapul iritat.
AMBIANȚĂ PLĂCUTĂ
Poate nu tocmai un beneficiu direct asupra sănătății, ambianța plăcută pe care uleiurile esențiale le oferă ajută la îmbunătățirea stării de spirit.
CUM UTILIZĂM ULEIURILE ESENȚIALE PENTRU A BENEFICIA DE BENEFICIILE PE CARE ACESTEA LE AU?
Trebuie reținut că, indiferent de uleiul esențial pe care alegem să-l folosim, trebuie întotdeauna să îl diluăm. Așadar, uleiurile esențiale pot fi folosite astfel:
- la baie, diluate în apa caldă pentru un miros plăcut și pentru a relaxa mușchii;
- câteva picături de ulei diluat întru-un pahar cu apă pentru gargară sau pentru a fi băut
- diluat în alte uleiuri de bază, precum cel de cocos, măsline sau migdale, pentru a masa anumite zone cu probleme
- diluat în apă, într-o sobă de infuzie, pentru a înmiresma casa
Indiferent de cum alegeți să folosiți uleiurile esențiale, acestea trebuie diluate. Fiind atât de concentrate, nediluate acestea pot duce la arsuri sau iritări ale pielii. Așadar trebuie să citiți cu mare atenție instrucțiunile de utilizare ale acestora și să le respectați cu strictețe. Folosite necorespunzător, uleiurile esențiale pot face mai mult rău decât bine, așadar utilizați-le cu mare răspundere.
Uleiurile esențiale au numeroase întrebuințări, acestea fiind foarte des folosite în aroma-terapie. Este foarte important de reținut că uleiurile esențiale au proprietăți de ameliorare, nu de vindecare. Efectuarea unui tratament cu uleiuri esențiale trebuie urmat sub stricta recomandare a unui specialist.