KANNA - SCELETIUM TORTUOSUM

Kanna - Sceletium tortuosum

Sceletium tortuosum a fost folosita de catre vanatorii-culegatori si pastori sud-africani din timpuri vechi ca o substanta ce imbunatateste starea de spirit, interactionand cu receptorii dopaminei si serotoninei din creier. Aceasta este mult mai eficienta si actioneaza mult mai rapid decat bine cunoscuta planta europeana Hypericum (St Johns Wort). Numele de Sceletium tortuosum inseamna „ceva de mestecat” sau „lucruri de mestecat”.

Sceletium tortuosum sau pe scurt, Kanna, este o planta nativa Africii de Sud. Pentru sute de ani Hottentotii sud-africani au folosit-o pentru a-si imbunatati starea si pentru a se relaxa. Mai este cunoscuta si sub denumire de Kougoed. Localnicii ingerau planta uscata mestecand-o, iar ca o alternativa,  oamenii triburilor au transformat-o in praf pentru prizat sau au fumat-o.

Istoric vorbind, Kanna a fost mancata si mestecata, sau folosita pe post de tabac, producand euforie si stare de alerta combinata cu o relaxare subtila. Daca este mestecata in cantitate suficienta, aceasta are un efect de anestezic in gura, asemanator kavei. Devenind din ce in ce mai cunoscuta, Kanna a inceput sa fie consumata sub forma de capsule, tincturi sau bauta ca ceai mai ales pentru a-i ajuta pe alcoolici sa se lupta cu dependenta lor.

Chiar daca aceasta planta a fost folosita de mii de ani in Africa, a inceput sa fie cunoscuta doar  acum in Vest, cunoscuta pentru capacitatile sale de ridicare a starii de spirit, de crestere a nivelelor energetice si a concentrarii. Sceletium este folosita si ca antidepresiv natural ce e mult mai sigur decat orice alte alternative farmaceutice. Kanna este folosita si pentru reechilibrarea  sistemului nervos, reusind sa inlature simptome ca depresia, dovedita a fi o planta foarte eficienta si sigura.

Sceletium este recoltata in mod normal la inceputul verii sau primaverii, deoarece atunci alkaloizii plantei sunt cunoscuti ca avand cea mai mare concentratie si putere. Nativii din Africa de Sud deseori fermenteaza si usuca planta inainte de a o mesteca si inghiti saliva.

Oamenii ce trebuie sa calatoreasca distante lungi, mai ales in zone semi-aride, folosesc kanna pentru a-si diminua pofta de mancare si ca un analgezic, mestecand-o si pastrand-o in gura pentru perioade indelungate de timp. Efectul sau „intoxicant” ajunge sa se transforme intr-o senzatie de euforie, datorata stimularii initiale si a efectului intarziat de sedativ.

Kanna este cunoscuta ca avand potentialul de a creste efectele altor substante psihoactive, cum ar fi canabisul. Exista dovezi puternice referitoare la kanna ca fiind folosita de catre hotentoti pentru a-si trezi spiritele animalice launtrice si pentru o stare de fericire si ras.  Cand mestecau prea multa kanna, localnicii deseori isi pierdeau luciditatea, delirand.

Oamenii triburilor Khoi-khoi si San foloseau deseori kanna fermentata impotriva durerilor de dinti, iar ca o alternativa, sucul de frunze proaspete era pus pe limba sau aplicat pe dintele-problema actionant ca un sedativ rapid. Acestia foloseau planta si ca un analgezic pentru dureri stomacale.

Kanna era folosita in triburile sud africane si in ritualurile lor religioase, cat si pentru tratarea multor boli ce tin de minte si trup.

 

Cercetarile ce tin de Kanna sunt destul de putine, insa in „Journal of Ethnopharmacology” s-au evidentiat cele 9 componente psihoactive de alterare a starii de spirit ale Kannei. Una din cele 9 componente este mesembrine, un alkaloid ce se spune ca lucreaza ca un SSRI (Serotonin selective reuptake inhibitor), fancand din Kanna un bun antidepresiv natural. Alte componente gasite in Kanna cresc claritatea mentala, reduc anxietatea, creand o stare meditativa de usurare si relaxare, insa cu capacitatea de a gandi clar.

Kanna mai este folosita si ca un anti-inflamator, antispasmodic, ce reduce pofta de mancare si este benefic ca sedativ, fiind folosit in tratarea durerilor mari de cap, fibromyalgiei, simptomelor premenstruale, disfunctiilor sexuale, cresterea circulatiei genitale.

Nu s-a raportat pana acum faptul ca Sceletium cauzeaza dependenta, iar folosirea sa nu influenteaza negativ judecata. Nu este intoxicanta, nici macar in doze mari si nu e halucinogena.

Sursa: https://www.psyweb.com/lifestyle/mental-health/mood-brightening-herb-kanna

Suport clienti 10:00 - 16:00

+40746250830 info@aromaworld.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!