“Medicul îngrijeşte, natura vindecă”, spune o vorbă înţeleaptă a renumitului Hipocrate. Şi nimeni niciodată nu a îndrăznit să îl contrazică pe cel mai vestit medic al Greciei Antice, considerat şi părintele medicinei. Nu a rămas un secret, acest lucru treptat s-a şi văzut. Toată medicina cu adevărat tămăduitoare e cea culeasă din inima naturii.
Forţa ei o vedem în tot ceea ce ne oferă. Ea ne păgubeşte şi tot ea ne pune pe picioare. Chiar şi acum natura rămâne încă foarte misterioasă, descoperind-o treptat, nu încetează să ne uimească. Este o farmacie universală care face adevărate miracole pentru sănătate şi frumuseţe.
Fitoterapia a fost şi va rămâne preferată în tratarea multor maladii. Acest tratament naturist are la bază plantele şi ierburile în care se găsesc toate tipurile de vitamine şi componenţi absolut indispensabili pentru organismul uman.
Lumea plantelor este absolut fascinantă. Dacă unele din ele au fost explorate până în rădăcini, despre altele încă foarte puţine se ştie. Le numim noi exotice, din motiv că au nume stranii şi cresc departe, peste mări şi ţări. Dar nici habar nu avem că acestea reprezintă adevărate izvoare de vindecare fără de preţ.
Plante drog şi efectele acestora
Lanţul plantelor minune este fără capăt. Faptul că drogul este un element esenţial pentru medicină nu mai este deja un mit. Numeroase specii conţin proprietăţi narcotice remarcabile pentru afecţiuni diverse.
Lăptuca veninoasă
Extractul lactuca virosa sau de lăptucă veninoasă se face benefică în cazul insomniilor, reduce depresia, elimină stările de nelinişte şi tratează tusele convulsive. Totodată, are şi efect de relaxare a muşchilor, combatând spasmele şi durerile musculare.
Canabisul
Faimoasa plantă de cânepă indiană este arhicunoscută ca plantă interzisă şi mai puţin ca una tămăduitoare. Aceasta vindecă cancerul, se face utilă în afecţiuni diverse ale creierului cum ar fi schizofrenia şi tulburările maniacale. Este recomandată pentru a îmbunătăţi capacitatea de concentrare, învăţare şi memorare. Deasemenea, remediază funcţionalitatea inimii, luptă contra diabetului zaharat şi întăreşte sistemul imunitar.
Mandragora mediteraniană
Încă o specie halucinogenă este considerată şi Mandragora. Încă din timpurile vechi, ingredientul scopolamina împreună cu morfina, se administra ca analgezic, fiind un sedativ eficient pentru persoanele cu tulburări psihice. Totodată, ea calmează şi durerile. Datorită rizomilor extraşi din această plantă se obţine un afrodiziac foarte puternic şi foarte eficace. Deasemenea, se face folositoare în cazul astmului, tuselor durabile, cefaleelor provocate de un aflux puternic de sânge la cap şi stări de excitare fizică şi psihică.
Plante medicinale uitate
Floarea de Magnolie
O plantă tropicală care este apreciată pentru proprietăţile sale curative. Tratează tusele şi este considerată drept un drog împotriva durerilor de cap atât de insuportabile! Mai luptă şi cu problemele intestinale, iar alcaloizii care se extrag din muguri, reprezintă agenţi anti-inflamatori, inhibitori ai sistemului central nervos.
Susanul sălbatic
Este o plantă medicinală din Asia care îţi veghează somnul, luptând împotriva stresului şi a depresiei. Este cunoscută şi drept un condiment puternic aromat în culinăria asiatică. Din seminţele ei se obţine un ulei extrem de bogat în acizi graşi Omega 3. Acesta se face benefic pentru persoanele cu probleme cardiovasculare, luptă împotriva cancerului, diabetului zaharat şi a altor infecţii din corpul uman, precum inflamaţia vaselor de sânge, a articulaţiilor etc.